Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στους δρόμους του κόσμου ενώ 20 έως 50 εκατομμύρια τραυματίζονται. Οι τροχαίοι τραυματισμοί είναι η πρώτη αιτία θανάτου ανάμεσα στους νέους ηλικίας 15 με 44 ετών.
Αυτό το κείμενο παρουσιάζει δεδομένα από την «Έκθεση για την παγκόσμια κατάσταση οδικής ασφάλειας». (Global status report on road safety). Αυτή είναι η πρώτη αδρή εκτίμηση της κατάστασης οδικής ασφάλειας σε 178 χώρες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι τροχαίοι τραυματισμοί παραμένουν ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, κι ότι σημαντικά μεγαλύτερη δράση είναι αναγκαία για να γίνουν οι δρόμοι του κόσμου ασφαλέστεροι. W.H.O. – Ιούνιος 2009.
Διαβάστε τη συνέχεια...
Το αυτοκίνητο είναι πλέον απαραίτητο σε όλους και οι μέλλουσες μητέρες δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι γιατροί πιστεύουν ότι κατά βάση δεν υπάρχει κανένας λόγος που να αποθαρρύνει τις μέλλουσες μητέρες να οδηγούν, με την προϋπόθεση ότι η υγεία τους είναι άριστη και συμμορφώνονται στους κανόνες που τις αφορούν.
Πότε δεν πρέπει να οδηγεί μία έγκυος
Διαβάστε τη συνέχεια...
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας βρίσκουν τραγικό θάνατο στην άσφαλτο. Από αυτούς, δυσανάλογα μεγάλο είναι το ποσοστό που αφορά μοτοσικλετιστές.
-Παρότι οι μοτοσικλετιστές αντιπροσωπεύουν μικρό ποσοστό της κίνησης (16,5%), αποτελούν το 35,8% των θανάτων από τροχαίο ατύχημα στη χώρα μας¹.
-Για το έτος 2006, 55% του συνόλου των νεκρών από τροχαίο ατύχημα στην Αττική,, ήταν μοτοσικλετιστές¹.
Η ΕΛΠΑ στην προσπάθειά της να κυκλοφορούν όλοι οι οδηγοί χωρίς προβλήματα όλο το χειμώνα, υπενθυμίζει ότι:
Εκτός από τον προγραμματισμένο -τακτικό έλεγχο, που υποδεικνύει ο κατασκευαστής κάθε αυτοκινήτου και προκειμένου αυτό να διατηρείται αξιόπιστο και ασφαλές, είναι απαραίτητος: -Πρόσθετος, προληπτικός έλεγχος, ώστε οι χειμερινές διαδρομές να γίνονται με ασφάλεια, αξιοπιστία χωρίς να επηρεάζεται η κατάσταση του αυτοκινήτου και του οδηγού και να αποφύγουμε κάθε είδους ταλαιπωρία.
Διαβάστε τη συνέχεια...